Son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Ordu’da, Ordu Büyükşehir Belediyesi OSKİ Genel Müdürlüğü 173 personel, 70 iş makinası ve 184 tanker su seferiyle, yaşanan arıza ve sorunlara kısa sürede müdahalelerde bulundu.
Ramazan bayramının birinci gününden itibaren etkisini şiddetli bir şekilde sürdüren yağmur, derelerin taşmasına ve beraberinde su baskınlarına neden oldu. Aynı zamanda alt yapı hatları ile içme suyu hatlarına da büyük hasarlar veren sel; Perşembe ve Fatsa ilçeleri başta olmak üzere Altınordu, Gölköy, Gürgentepe, Çamaş, Çatalpınar ve Korgan gibi birçok ilçenin alt yapısında tahribatlara neden oldu. OSKİ ekipleri yaşanan sel afeti boyunca 32 mahallede 35.705 metre içme suyu ve kanalizasyon hatlarına müdahalede bulundu. Ayrıca su kesintilerinin yaşanmış olduğu mahallelere tankerlerle 2.019 m3 içme suyu taşıdı. Sel baskınlarından dolayı su alma yapısı, kaptaj, keson kuyular ve terfi merkezleri gibi birçok üst yapının da zarar gördüğü afetin ilk belirlemelere göre içme suyu ve alt yapı kanalizasyon hatlarında oluşan zararın maliyeti yaklaşık 11 milyon TL oldu.
FATSA İLÇESİNDE HASAR GÖREN İÇME SUYU HATLARINA ANINDA MÜDAHALE EDİLDİ
Fatsa ilçesi Yalıköy mahallesini besleyen Yalıköy Deresi üzerindeki keson kuyu ile yine aynı bölgede terfi hattının köprü geçişinde hatların zarar görmesi sonucu OSKİ ekipleri, terfi hattının güzergâhını 500 metre Q110’luk polietilen boru ile değiştirdi. Terfi hattı tekrar aktif hale getirilerek 09.07.2016 tarihinde bölgeye su verilmeye başlandı. Bolaman Irmağı kenarında bulunan Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaların su altında kalması üzerine ekipler kuka, kombine ve vidanjör ile biriken suyu bölgeden uzaklaştırdı. Ayrıca 180 metre Q800'lük koruge boru ile yağmur suyu hattı yapılarak suyun tahliyesi sağlandı. Aslancami, Tepecik, Tayalı ve Kılavuzömer mahallelerine su iletimini sağlayan 6.500 metrelik isale hattı aşırı yağış sonrası oluşan heyelan ve toprak kaymasından dolayı zarar görerek çelik hatlarında kopmalara neden oldu.  Yine su alma yapısı heyelandan dolayı toprak ve taş ile dolarak menfezlerinde hasarlar meydana geldi. OSKİ ekipleri bölgede hummalı bir çalışma örneği göstererek hasar gören menfezlerin tamiratını gerçekleştirdi. Ayrıca bölgenin susuz kalmaması için mahalle depolarına sürekli olarak tankerlerle su takviyeleri gerçekleştirildi. Kopan ve arıza yaşanan hatlardaki çalışmalar ise halen devam etmektedir. Bolaman Mahallesini besleyen Çalışlar deresi Kuyudibi mevkiinde keson kuyu ve Ilıca deresinde bulunan derin kuyusunun su altında kalmasından dolayı hem mekanik hem de elektrik tesisatı zarar gördü. Buna bağlı olarak yüksek gerilim direklerinin yıkılması ile enerji akışı kesilmiş olmasından dolayı bölgede su kesintileri yaşandı. Bölgeye hızlı bir şekilde sevk olan ekipler selin getirdiği kum ve taş gibi malzemelerin temizliğini yaparak, arızalanan motor, pompa ve elektrik panolarının tamiratını yaptı. Ayrıca yıkılan elektrik direkleri yeniden dikilerek yeni hatlar çekildi. 08.07.2016 tarihinde gece saat 22:30 sularında derin kuyu bakım onarım çalışmaları bitirilerek bölgeye tekrardan su verilmeye başlandı.
ÇAMAŞ İLÇESİNDE KAPANAN SU ALMA YAPILARI TEKRAR AÇILDI
Çamaş ilçesinde Domşu, Kasımoğlu ve Yedigöz su alma yapılarında meydana gelen hasar sonrasında su gözlerinde oluşan zarar bölgede su kesintilerine yol açtı. OSKİ ekipleri hasar gören tesislere müdahalelerde bulunarak su gözlerinin temizliğini yaptı ve drenaj borularıyla tekrardan bölgeye su verilmeye başlandı.
KORGAN İLÇESİNDE TIKANAN VE ÇALIŞMAYAN HATLAR TEKRAR AKTİF HALE GETİRİLDİ
Korgan ilçesi Çamlı mahallesinde aşırı yağış sebebi ile 2.000 metre kanalizasyon hattı tıkanmış, 3.500 metre içme suyu isale hattında oluşan göçükler sebebi ile su kesintileri yaşanmıştı. OSKİ ekipleri kanalizasyon hatlarının temizliğini, içme suyu isale hattında oluşan göçüklerin de dolgusu yaparak bölgenin alt yapısını ve içme suyunu tekrardan çalışır hale getirdi. Çiftlik mahallesindeki yağmursuyu hatlarının aşırı yağış ve sonrasında taş, toprak ve kum ile dolmasıyla hatta zararlar meydana gelmesinden dolayı OSKİ ekipleri yağmursuyu hatlarının temizliği yaparak hat üzerinde oluşan göçüklerin dolgusunu yaptı. Hat üzerinde 500 metrelik kısım yenilendi ve 1500 metrelik kısmın temizlik çalışmaları halen devam etmektedir.
ÇATALPINAR İLÇESİNDE HASAR GÖREN İÇME SUYU HATLARI ONARILDI
Çatalpınar ilçesi Göller mahallesinin içme suyu isale hattı aşırı göçüğe bağlı olarak üzeri açılmış ve zarar gören hatta su kesintisi meydana gelmişti. Merkez mahallede yine yağışa bağlı olarak kanalizasyon hatlarının toprak ve taş ile dolmasından dolayı kanalizasyon hatları tıkanmıştı. OSKİ ekipleri içme suyu isale hattındaki arızaların tamiratını yaparak hat üzerinde oluşan göçüklerin dolgusunu tamamladı. Kanalizasyon hatlarında 500 metrelik kısım yenilendi, 7.500 metrelik kısmın temizliği devam etmektedir.
PERŞEMBE İLÇESİNDE KOPAN HATLAR VE HASAR GÖREN SU ALMA YAPILARI ONARILIYOR
Perşembe ilçesini besleyen Anaç su alma yapısı, oluşan heyelan nedeniyle tamamen kum, çakıl ve rüsubatla dolmuş ve kullanılamaz durumdaydı. Su alma yapısı ile içme suyu arıtma tesisi arası Q250’ lik çelik boru isale hattı, Kacalı Deresi üzerinde Dere yatağının taşkını nedeniyle kopma meydana gelmiş ve ilçe su kesintisine maruz kalmıştı. Hızlı bir şekilde müdahalede bulunan OSKİ ekipleri heyelan nedeniyle kapanan 3 km’lik yolu yayan giderek su alma yapısının isale hattı haznesinin temizliğini gerçekleştirdi. Çelik boru isale hattının yaklaşık 200 metrelik kısmı 48 saat boyunca hiç ara verilmeden çalışılarak geçici olarak yeri değiştirildi. Arızaların giderilmesinin ardından hatta su tekrardan verildi fakat isale hattında oluşan lokal arızalardan dolayı hatta yakın bir zamanda yenileme çalışmalarına başlanılacak. Medreseönü mahallesi Büyükağız su alma yapısında oluşan sel ve heyelan nedeniyle tıkanmış ve kullanılamaz hale gelmişti. Tesisin terfi binasında pompa ve motor bölümü su ve balçık altında kaldığından tamamen işlevini yitirmişti. OSKİ ekipleri su alma yapısını temizleyerek hatlara yeniden su akışını sağladı. Terfi binasındaki pompa, motor ve elektrik panosunda mekanik ekipmanlarının bakımı yapılarak hattın çalışması sağlandı. Çınar ve Düz mahallelerinde sel ve heyelan nedeniyle tıkanmış ve kullanılamaz hale gelen su alma yapılarında temizlik çalışmaları yapılarak hatlara yeniden su akışı sağlandı. Tesislere giden yolların heyelan nedeniyle kapalı olmasından dolayı ekipler yaya olarak ulaşım sağlayarak, el gücüyle su alma yapılarının temizliğini gerçekleştirdi. Ayrıca bölgede tıkanan kanalizasyon hatlarının temizliği de yapıldı. Kacalı mahallesinde hasar gören içme suyu hatları onarılarak hanelere su ulaşımı sağlandı. Ayrıca bölgede tıkanan kanalizasyon hatlarının temizliği de yapıldı. Perşembe ilçesinde hasar onarım çalışmaları süresince bölgenin susuz kalmaması için mahalle aralarına tanker ile sürekli su takviyeleri yapılarak vatandaşların ihtiyaçları giderildi.
ALTINORDU İLÇESİNDE TIKANAN MENFEZLER TEMİZLENDİ
Altınordu ilçesi Kumbaşı mahallesi Şehit Okan Melikoğlu Caddesi üzerinde bulunan menfez; heyelan nedeniyle tıkanmış ve taşan dere sularının dönmesi nedeniyle mahalle su baskınlarına maruz kalmıştı. OSKİ ekipleri taşan kanalları iş makinalarıyla açarak tıkalı menfezleri temizledi. Arazide biriken ve vatandaşların evine basan taşkın suları Akçaova deresine drene edilebilmesi için kanallar açtı. Bina altlarına basan taşkın suları vidanjörlerle çekildi. Taşan kanalizasyon hatlarına iş makinası, kombine ve kuka ile anında müdahale edilerek bölgeden atık sular uzaklaştırıldı.


Yayın Tarihi: 12 Temmuz 2016, Salı 17:32

FOTOĞRAF GALERİSİ

DİĞER HABERLER

  • SU VERİMLİ KENTLER VE BELEDİYE SU KARDEŞLİĞİ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ
    Tarım ve Orman Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi GÜLER, OSKİ Genel Müdürümüz Murat US, Genel Müdür Yrd. Okan KARADAĞ, Abone İşleri D.Bşk. Elif HAYBER ve ilgili Şube Müdürleri katıldı.     Etkinlikte; Büyükşehir Belediyesi iştirakimiz ORYAZ A
  • PERŞEMBE İLÇESİ KACALI MAHALLESİ FATİH CADDESİNİN ALT YAPISI YENİLENİYOR
    Ordu Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (OSKİ) içme suyu ve alt yapı çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Perşembe ilçesi Kacalı Mahallesi Fatih Caddesi üzerinde; içme suyu ve kanalizasyon hatlarının boruları yetersiz kalmakta ve ekonomik ömrünü tamamlaması nedeniyle sık sık arızalar me
  • GÖLKÖY İLÇESİ GÜZELYURT MAHALLESİ SU ALMA YAPISI MODERNİZE EDİLDİ
          Ordu Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (OSKİ) içme suyu sorunlarına çözüm üretmeye devam ediyor.       Gölköy ilçesi Güzelyurt Mahallesinin içme suyu ihtiyacını karşılayan mevcut su alma yapısı ihtiyaçları karşılayamaz hale gelmiş
  • ALTINORDU İLÇESİ KARACAÖMER MAHALLESİNDE KANALİZASYON HATTI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
          Ordu Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (OSKİ) alt yapı çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.        Altınordu ilçesi Karacaömer Mahallesi Kilocak Mevkii 1 ve 2 No’lu Sokakta kanalizasyon hattı olmadığı için foseptikler kullanılmaktaydı.  Belirli periyotla
  • FATSA İLÇESİ EVKAF MAHALLESİNDE İÇME SUYU HATLARI YENİLENİYOR
              Ordu Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (OSKİ) içme suyu çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.           Fatsa ilçesi Evkaf Mahallesinin içme suyu ihtiyacını karşılayan boruların çaplarının yetersiz olması ve ekonomik ömrünü
Tüm Hakları Saklıdır 2024© Ordu Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü.